Νέα

Διαμεσολάβηση στους καβγάδες των παιδιών

Από σήμερα, καλοκαίρι! Μgoneisια δύσκολη περίοδος για τους γονείς, καθώς τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι για μεγάλο διάστημα χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να διαπληκτίζονται μεταξύ τους δίνοντας διέξοδο στην ανοία τους. Πειραματίζονται ως προς τις αντοχές τους και σαν τα κουταβάκια διεκδικούν ή εδραιώνουν το ρόλο τους στην αγέλη.

Ο ρόλος των γονιών ως προς τους διαξιφισμούς των παιδιών, είναι τις περισσότερες φορές ανεπαρκής. Προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβάλλουν την ηρεμία, εκνευρίζονται και ξεφεύγουν σε συμπεριφορές που μετά μετανιώνουν. Η τήρηση προγράμματος στις περιόδους των διακοπών μοιάζει πολύ κουραστική για τους γονείς, αφού θεωρούν πως αυτή την περίοδο “πρέπει” να ξεδώσουν και να χαλαρώσουν ανέμελοι. Αντίθετα για τα παιδιά είναι μια περίοδος αποδιοργάνωσης της οικογένειας, που γεννά συναισθήματα ανασφάλειας, χωρίς δυνατότητα πρόβλεψης βιώνοντας γενικότερα  μια αδικαιολόγητη αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνα να γνωρίζουν τι θα συμβεί στην ημέρα τους και τι να περιμένουν. Φυσικά, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το πρόγραμμα αρκετών ημερών, όμως το να προσδοκούν από το βράδυ τις δραστηριότητες της επόμενης θα τους είναι πολύ ευχάριστο.

Η διαμεσολάβηση στις διενέξεις των παιδιών εφαρμόζεται με το διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αποτελεί μία μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Προσπαθούμε να αφήσουμε τα παιδιά να βρουν τα ίδια τον τρόπο, θέτοντας καίριες ερωτήσεις που βοηθούν στην κατανόηση των συναισθημάτων και των δύο πλευρών.  Πολλές φορές ίσως χρειάζεται να συζητήσουμε με το καθένα ξεχωριστά, αν διαπιστώσουμε ιδιαιτερότητες που δεν εξυπηρετούν τη σύμπνοια ομάδας. Σε αυτή την περίπτωση βοηθά η εχεμύθεια, η αμεροληψία, ο σεβασμός και η ειλικρίνεια με κομψό τρόπο.

Οι 4 βασικές ερωτήσεις που καλούνται να διερευνηθούν είναι: τι συνέβη, πώς νιώθεις για αυτό, τι θα ήθελες να γίνει  και τι πιστεύεις ότι πραγματικά μπορεί να γίνει; Παρέχουμε χρόνο, “χώρο” και ακούμε προσεκτικά. Επικεντρωνόμαστε στα κοινά σημεία των δύο πλευρών, αναζητούνται πιθανές λύσεις από κοινού και συμφωνούν στη λύση που αποφασίζουν, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύονται για τη διατήρησή της. Είναι πολύ χρήσιμο να συμφωνηθεί και μια μελλοντική συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα, σε διάστημα σύντομο, για να διαπιστωθούν τυχόν ανάγκες τροποποίησης της λύσης που πάρθηκε.

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι μια εύστοχη πρακτική για την επίλυση διενέξεων. Αναγνωρίζω πως χρειάζεται εξάσκηση και αντοχές, δοκιμάστε το όμως παρέχοντας “χρόνο και χώρο” και στις δικές σας δεξιότητες για να αναπτυχθούν!

Εύχομαι Καλές Διακοπές σε όλους!

Νικολέττα Καμβά

Ψυχολόγος

 

Comments for this post are closed.