Νέα

Η “ειρηνική αντίσταση” του Γκάντι, ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης

Οι γονείς, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού τους, θα πρέπει να σταματήσουν να «απαντούν» στις προκλήσεις του και να μην παρασύρονται σε μια κόντρα που δεν οδηγεί πουθενά, σε αυτόν το φαύλο κύκλο τού «Θα το κάνεις»-«Όχι, δεν θα το κάνω». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας δούμε τι προτείνει η νέα μέθοδος:
Read more

Τι σημαίνει ευτυχία;

Η ευτυχία είναι λίγο δύσκολο να καθοριστεί.
Είναι μοναδική για τον καθένα και μπορεί να σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα…

Μπορεί να είναι στιγμές, μπορεί και αιωνιότητα.
Μπορεί να αφορά ανθρώπους, γεγονότα ή και ιδέες.
Μπορεί να είναι έρωτας, αγάπη, ηδονή.

Read more

Εκρήξεις παιδικού θυμού: Κακή Συμπεριφορά (Tantrums) ή Αισθητηριακή Κατάρρευση (Sensory Meltdown);

Σε όλους μας έχει συμβεί. Παιδιά σε υστερία, γονείς σε απόγνωση! Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται για απίστευτους λόγους: γιατί θέλει παγωτό, γιατί θέλει να σκαρφαλώσει στο δέντρο ή, γιατί είναι απλά η ώρα του ύπνου. Και αν δεν γίνει αυτό που θέλει, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά! Οι περαστικοί κοιτάζουν, οι γονείς νιώθουν ανεπαρκείς καθώς εξαπολύουν απειλές που ποτέ δε θα γίνουν πραγματικότητα. Κι επειδή αυτό πονάει πολύ, επιλέγουν να υποκύψουν ευελπιστώντας πως πρόκειται για μια “κακιά στιγμή”…

Read more

Μεγαλώνοντας με έναν “ισχυρό” γονιό…

Πολλοί απόΙσχυροί Γονείς εμάς, έχουμε μεγαλώσει με γονείς που έχουν υπάρξει πολύ ισχυρές προσωπικότητες. Είτε έχουν διαπρέψει επαγγελματικά, είτε διαθέτουν ιδιαίτερες κοινωνικές δεξιότητες, είτε ακόμη «φωτίζουν» το περιβάλλον τους με την πνευματική τους διαύγεια… Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί οι άνθρωποι, δεν περνούν απαρατήρητοι!

Read more

Δημιουργική Απασχόληση από 19/6 έως 28/7/2017

Το Ινστιτούτο Ψυχοεκπαίδευσης & Θεραπείας “Nicole Kamva”

δ ι ο ρ γ α ν ώ ν ε ι :

Πρόγραμμα Δημιουργικής Έκφρασης και Απασχόλησης Παιδιών

Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας,

αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους με

φαντασία, δημιουργικότητα και πολύ παιχνίδι.

Read more

Τρόποι Διαχείρισης Θυμού

 

Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό να θυμώνουμε και είναι υγιές να τον εκφράζουμε. Η σύγχρονη ζωή όμως απαιτεί έλεγχο του θυμού μας όταν αυτός ξεσπά σε μεγάλη συχνότητα, πχ καθημερινά, αλλά και όταν η διάρκειά του είναι μεγάλη. Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να  οδηγήσει σε ανεπιθύμητες και επικίνδυνες προς τον εαυτό και τους άλλους  συμπεριφορές, όπως έντονους καβγάδες στο σπίτι ή στην εργασία, σωματική βία ή επικίνδυνη οδήγηση.

Read more

Έγκαιρη Αναγνώριση Αυτισμού

Η καθημερινή μας επαφή με παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες αναδεικνύει συνεχώς την ανάγκη συμμετοχής των γονέων στη θεραπεία τους. Όσο σημαντική και να είναι η βοήθεια των θεραπευτών, χωρίς τη συμβολή των γονέων τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά.

Γι’ αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντική την Ψυχοεκπαίδευσή τους ώστε με πολλή φροντίδα να αντιληφθούν την κατάσταση άμεσα, να τη διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχουν εμάς τους Θεραπευτές συνοδοιπόρους στο δύσκολο τούτο έργο.΄

Read more

Λογοθεραπεία: Πότε χρειάζεται σε ένα παιδί

Μείζονος σημασίας ζήτημα για κάθε γονιό αποτελεί αναμφισβήτητα η φυσιολογική ανατομικολειτουργική ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού του. Η ομαλή και κανονική εξέλιξη αντικατοπτρίζεται στην επικοινωνιακή ικανότητα του αναπτυσσόμενου παιδιού, ως βασικά συστατικά της οποίας συναντούμε την γλωσσική ανάπτυξη, το κατά πόσο δηλαδή το παιδί καταφέρνει να μιλάει «σωστά», «στην ώρα του», «όπως τ’ άλλα παιδιά»,  τη νόηση αλλά και την ακοή (πολύ μεγάλη σημασία στη σωστή διάγνωση παίζει η πλήρης ακουολογική εξέταση του παιδιού, πχ. ακουόγραμμα), παράγοντες που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Read more

Γλωσσική και επικοινωνιακή εξέλιξη: Φυσιολογική πορεία

Ακοή και Κατανόηση:

Γεννηση εώς 3 μηνών:

Ξαφνιάζεται και κλαίει με τους δυνατούς ήχους.Δείχνει να αναγνωρίζει τη φωνή σας να ησυχάζει να ηρεμεί και να χαμογελάει όταν του μιλάτε, γυρίζει προς το μέρος σας όταν του μιλάτε.

Read more