Ψυχικές Παθήσεις

Μια άλλη αλήθεια...

Πρόκειται για ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς, ή μια ανωμαλία η οποία προκαλεί ένταση, πόνο ή και ανικανότητα και η οποία δεν είναι αναπτυξιακού τύπου (δηλ. εξέλιξη οργανική) ή κοινωνικά καθορισμένη (πχ. από κάποιο δυσμενές συμβάν ζωής). Η Ψυχική Πάθηση καθορίζεται γενικά από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό του πώς ένα άτομο αισθάνεται, ενεργεί, σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται. Είναι πιθανόν να σχετίζεται με συγκεκριμένες περιοχές ή λειτουργίες του εγκεφάλου και του υπόλοιπου νευρικού συστήματος, ενώ συχνά εμφανίζεται σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο.

Ψυχικές ασθένειες αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τα γονίδια (οργανικό αίτιο) και την εμπειρία του. Το τι θεωρείται ως ψυχική ασθένεια έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Τα Διαγνωστικά Εργαλεία Ψυχοπαθολογίας προσαρμόζονται στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής και εξελίσσονται.  Μπορεί για παράδειγμα να αλλάζουν τα κριτήρια μιας νόσου με τα χρόνια, ή η ίδια συμπτωματολογία, να μην θεωρείται νόσος σε μία διαφορετική κουλτούρα.

Η κλινική θεραπεία παρέχεται από ποικίλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως Εργοθεραπευτή, Δραματοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Ψυχίατρο. Η Ψυχοθεραπεία και η Ψυχιατρική Θεραπευτική Αγωγή είναι οι δύο κύριες επιλογές θεραπείας. Τα άτομα με ψυχική ασθένεια έχουν μερικές φορές δυσκολίες επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, ή με το να ακολουθήσουν αυτό που ονομάζεται φυσιολογική ζωή. Θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες να ζήσουν μία καλύτερη ζωή.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη και είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε ώστε να μειώνονται οι εκπτώσεις στην λειτουργικότητά τους. Συνήθως, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη από το οικογενειακό ή ευρύτερο πλαίσιο, η πορεία της νόσου έχει ευοίωνα αποτελέσματα.