Νέα

Δώστε χώρο στο μπαμπά!

dad

Στις μέρες μας οι απαιτήσεις για το γονεϊκό ρόλο έχουν αυξηθεί πολύ και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων. Και οι δύο γονείς καλούνται να συνεργαστούν και να πάρουν αποφάσεις από κοινού, για όλα τα ζητήματα, χωρίς την ανάλογη προετοιμασία για τις νέες προδιαγραφές που απαιτεί αυτός ο ρόλος.

Η “νέα γενιά” μπαμπάδων, αναλαμβάνει ενεργό δράση στη ζωή των παιδιών με υπερβατικό τρόπο, διατηρώντας ένα έντονο συναισθηματικό δέσιμο με τα παιδιά!…

Είναι παρόντες επί της ουσίας και λειτουργούν συμπληρωματικά με τη μητέρα στη διαπαιδαγώγηση, επενδύοντας με τις δικές τους πρακτικές… Η ισορροπημένη αυτή προσέγγιση εμπλουτίζει με ποικιλία συμπεριφορών τη ζωή των παιδιών παρέχοντάς τουςευελιξία σε δύσκολες καταστάσεις, χιούμορ και αισιοδοξία!

Οι άντρες, από τη φύση τους, συντηρούν με τα παιδιά τους μια συμπεριφορά ανεμελιάς, εφηβικής διάστασης! Παίζουν, κυλιούνται, τρομάζουν, αναστατώνουν τους χώρους… Δίνουν την εντύπωση ανωριμότητας, διατηρώντας το ρόλο του περιπετειώδους κυνηγού, προωθούν όμως με τον τρόπο αυτό, την εξερεύνηση και την ανάγκη των παιδιών για καινοτομία! Πρόκειται για μια σημαντική βοήθεια ώστε τα παιδιά να διαχειρίζονται το στρες και τη δυσφορία που νιώθουν σε καινοτόμες καταστάσεις!

Συνήθως με την πατρότητα καλούνται να ενηλικιωθούν και να γίνουν πιο υπεύθυνοι. Αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις ισορροπίες και ως προς την εργασία και  ως προς την οικογένεια. Η διαδικασία του αυθόρμητου παιχνιδιού βοηθάει και εκείνους να δραπετεύσουν από αυτόν τον απαιτητικό ρόλο που εκλήθησαν ξαφνικά να φέρουν εις πέρας…

Από την άλλη πλευρά η μητρότητα μεταλλάσσει τη γυναίκα από ελεύθερο πνεύμα σε υπερπροστατευτικό ον! Ο ρόλος της γίνεται πολυμορφικός και καλείται να υιοθετήσει μια ισορροπημένη στάση σωστής κατανομής της ενέργειάς της, και προς τα παιδιά και προς το σύζυγο! Προϋποθέσεις για αυτό, είναι η εσωτερική δύναμη, η θέληση, η καλή διάθεση, οι αντοχές και η αποφασιστικότητα!

Για να ανταπεξέλθει απαιτείται οργάνωση και συχνός ευέλικτος επαναπροσδιορισμός, θέτοντας διαρκώς προτεραιότητες! Σε τέτοιες συνθήκες, κάθε αυθόρμητη συμπεριφορά όπως το ανέμελο και “ανοργάνωτο” κατά τα δεδομένα της παιχνίδι, την αποδιοργανώνει, προκαλώντας της δυσφορία!

Ας δώσουμε λοιπόν χώρο στον πατέρα, που συμβάλλει εποικοδομητικά με την “ανεμελιά” του στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών αυτής της γενιάς που στερούνται σχέσεων εκ προοιμίου… Κι ας αφεθούν οι μαμάδες χαλαρώνοντας, στη μαγική σχέση πατέρα-παιδιού, που ειλικρινά, θα βοηθήσει καταλυτικά και εκείνες!

Νικολέττα  Καμβά

Ψυχολόγος

Comments for this post are closed.