Νέα

Coaching: Διαχείριση Σκέψεων, Συναισθημάτων και Συμπεριφοράς

leadershipΗ εποχή μας είναι πολύ απαιτητική! Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προς το ζην έχει αλλάξει πολύ και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα.

  Το Coaching (Business & Life) πραγματεύεται αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα.


Βοηθάει με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τον άνθρωπο να γίνει ο μαέστρος στην ορχήστρα της ζωής του, να αναγνωρίσει και να εξισορροπήσει τις προσωπικές και επαγγελματικές του ανάγκες. Με συμβουλευτική διαδικασία καταφέρνει το άτομο να διαχειρίζεται τις δυσκολίες που του προκύπτουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

  Απευθύνεται σε υγιή άτομα που έχουν άρτια δομημένη προσωπικότητα και τα οποία χρειάζονται μια τακτοποίηση στις προτεραιότητες της ζωής τους με στόχο την ευημερία, την ευτυχία κλπ.

  Οι Coaches, οι ειδικοί που λειτουργούν ως μέντορες, εμψυχώνουν αποκαλύπτοντας τα θετικά σημεία του ενδιαφερόμενου και δείχνοντάς του τον τρόπο, τον βοηθούν στην επιτυχή ευόδωση των προσδοκιών του.

Ουσιαστικά πρόκειται για κλάδο της Ψυχολογίας που διδάσκεται ως μεταπτυχιακό σε βασικό πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ, Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων ή Ψυχολογίας.

  Στις μέρες μας οι σπουδές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και μπορούν να γίνουν αυτόνομα. Η δυσκολία σε αυτό είναι η εξής: Η πορεία προς την αυτοβελτίωση και την ισορροπία χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον άνθρωπο, ο οποίος είναι εκ προοιμίου ατελής, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξουν σημεία τα οποία θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν. Στην περίπτωση αυτή, θεωρώ πως χρειάζονται απαραίτητα και γνώσεις Ψυχολογίας, ώστε όταν προκύπτουν ανάγκες, αυτές να φροντίζονται και να μην αναστέλλεται η διαδικασία.

  Για παράδειγμα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο στίβο της εργασίας με απαιτητικούς στόχους, προϊστάμενους, υφιστάμενους και εξαντλητικό ωράριο, όταν επιστρέφει στο σπίτι αποκαμωμένος και οφείλει ηθικά να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές υποχρεώσεις με παιδιά και σύντροφο, είναι πολύ πιθανό σε εύρος χρόνου να έχει κρίσεις πανικού. Αυτό μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση…

  Αν δεν φροντιστούν ποικιλοτρόπως οι ανάγκες αυτού του ανθρώπου αλλά γίνουν μεμονωμένες κινήσεις από διαφορετικούς ειδικούς, τα αποτελέσματα δε θα είναι τα προσδοκώμενα. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η λήψη ενός διεξοδικού ιστορικού και μαζί με τον ενδιαφερόμενο να συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα παρέμβασης, σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες και τους μελλοντικούς του στόχους.

  Η εμπειρία μου με υψηλόβαθμα στελέχη χωρίς παθολογία αλλά με ανάγκες ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα που σχεδόν πάντα προέκυπταν, αν και δεν ήταν φανερές αρχικά, με έχει οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα. Άλλωστε αυτή η διαδικασία προϋπέθετε μια τακτοποίηση του εσωτερικού κόσμου, για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.

  Το Coaching στις μέρες μας είναι απαραίτητο ως έμπνευση και καθοδήγηση προς το «Φως». Το όχημα όμως για το Φως είναι η ψυχή μας που χρειάζεται καλό καύσιμο, καλό αμάξωμα για τους κραδασμούς και καλή συντήρηση σε βάθος χρόνου. Ας μην το ξεχνάμε…

Comments for this post are closed.