Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μία ανεκτίμητη άσκηση για το μυαλό και τη φαντασία του παιδιού. Όλη αυτή η εξελικτική διαδικασία με την διαρκή και σταθερή συνδρομή του συν-παίχτη εμψυχωτή είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο να αποκτήσει θάρρος και αυτοπεποίθηση, να εκφράσει τα προβλήματά του και συχνά να τα ξεπεράσει.
Στην απαιτητική καθημερινότητα τα παιδιά έχουν όλο και λιγότερο χρόνο να παίξουν, να επικοινωνήσουν, να εκτονωθούν μέσα από το παιχνίδι αλλά και ταυτόχρονα να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους.
Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια βιωματική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μέσα από την σωματική έκφραση, τη μίμηση, τη μουσική, το ρυθμό, την παντομίμα και τον λόγο, εκφράζονται και επικοινωνούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Εκφράζονται δημιουργικά και μπορούν με ευχάριστο τρόπο να ενισχύσουν τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη σωματική και λεκτική έκφρασή τους, δίνοντας χώρο και στη φαντασία τους. Μέσα από τη δημιουργία μιας κατάστασης-ιστορίας-παραμυθιού-ποιήματος σταδιακά συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και του πραγματικού. Το θεατρικό παιχνίδι ταυτίζεται με τη δράση (σωματική, λεκτική, μουσικοκινητική). Η δράση δημιουργεί φανταστικές καταστάσεις που όμως ακριβώς επειδή γεννιούνται από τα ίδια τα παιδιά, τους παρέχουν το χώρο και το χρόνο να «γνωρίσουν» με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο και τα προβλήματα που τους περιβάλλουν και να οδηγηθούν μόνα τους στην αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας ανόθευτος τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης. Ένας καθαρός χώρος και χρόνος γνήσιας απόλαυσης αλλά και ταυτόχρονα μια αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία λόγω του παιγνιώδους χαρακτήρα της.
Τομείς ωφέλειας κατά την εφαρμογή του:
-Εξωτερίκευση με δημιουργικό τρόπο προσωπικών εμπειριών, ιδεών και σκέψεων
-Δυνατότητα αυτοέκφρασης με παράλληλη σωματική και λεκτική ανάπτυξη & εξέλιξη
–Έκφραση και έλεγχος συναισθημάτων και συμπεριφοράς
-Δημιουργικότητα, αισθητική καλλιέργεια
-Πρωτοβουλία, καταπολέμηση δειλίας, εξωτερίκευση ψυχοσωματικών εντάσεων, τόνωση αυτοπεποίθησης
-Υπέρβαση αδυναμιών – γνήσια επικοινωνία με τον εαυτό του και τους άλλους
-Παιχνίδι ρόλων με κανόνες γνώριμους – αίσθημα ασφάλειας – αντιμετώπιση καταστάσεων – γνωριμία των δυνατοτήτων τους – αυτογνωσία – αυτοπεποίθηση – αποτελεσματική επικοινωνία
-Διαμέσου της θεατρικής διαδικασίας το παιδί εξοικειώνεται με την έννοια της έκθεσης υπό το πρίσμα της πραγματικότητας ήδη από τα πρώτα μας σχολικά χρόνια (πχ παρουσίαση εργασιών, κοινωνικές εκδηλώσεις δημόσιου χαρακτήρα κα)
Το θεατρικό παιχνίδι απευθύνεται σε νήπια, παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνει :
-Ασκήσεις γνωριμίας, ασκήσεις εμπιστοσύνης, ασκήσεις απελευθέρωσης
-Διάφορες τεχνικές γνωριμίας με το θέατρο ανάλογα με τους στόχους που έχουν τεθεί για το κάθε παιδί ή κάθε ομάδα παιδιών
-Παιχνίδια ρόλων – δράσεις αυτοσχεδιασμού
-Κινητικά παιχνίδια , σωματική έκφραση, παντομίμα, μουσικοκινητική έκφραση
-Ασκήσεις παραγωγής ήχων και λόγου
–Επιλογή μιας ιστορίας/μύθου και δραματοποίησή της/του
-Ανάλυση μύθων, παραμυθιών, ποιημάτων, κειμένων κα
-Σκηνικές κατασκευές-Χρήση αντικειμένων/ενδυμάτων για τη δημιουργία ρόλων και σκηνικών χώρων
Το Θ.Π δεν είναι παράσταση. Αντίθετα μια παράσταση μπορεί να έχει προκύψει από ένα θεατρικό παιχνίδι.
Σκοπός μας δεν είναι να διδάξουμε θέατρο στα παιδιά. Το παιχνίδι δια του θεάτρου απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και σε αυτούς που νιώθουν παιδιά και στοχεύει στην συναισθηματική ενεργοποίηση, την μουσικοκινητική έκφραση, στην παραγωγή και σύνθεση ήχων, ρυθμού, προφορικού λόγου με την σωματική δράση με στόχο την προσωπική ευχαρίστηση. Δεν είναι θεατρική παράσταση. Είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο του θεάτρου, εμπεριέχει στη δομή του στάδια και κανόνες από την θεατρική πραγματικότητα, χωρίς να δίνει έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα.
Αφροδίτη Χριστοδούλου
Θεατρολόγος